Ägande i Sverige: 315 år till jämställdhet?

Trots långsam framgång visar Ownershifts nya rapport att kvinnor fortfarande halkar efter män i ägandet av företag, mark och kapitalvinster. Med nuvarande takt tar det över tre sekel att nå ekonomisk jämställdhet. För att förändra detta krävs strukturella förändringar, utbildning i ägarskap och starkare nätverk. Det handlar inte bara om rättvisa – utan om att frigöra potentialen hos hela befolkningen.

I en tid då frågan om ekonomisk makt och ägande står i centrum visar Ownershifts senaste rapport att kvinnor fortfarande ligger långt efter män när det gäller ägande av företag, fastigheter och kapitalvinster. Trots att vissa indikatorer pekar mot en långsam men positiv utveckling, slår rapporten fast att det med nuvarande takter kan dröja så länge som 315 år innan jämställdheten är fullt realiserad.

Nyckelfynd och utmaningar

Rapporten redovisar en rad statistik som illustrerar skillnaderna i ägande mellan könen. Bland annat framgår att:

Män äger en betydligt större andel av finansiella kapitalvinster än kvinnor, trots att den reala kapitalvinsten i vissa fall är på en jämställd nivå.
Även om andelen kvinnor bland företagare och skogsägare ökar, kvarstår stora strukturella skillnader. Exempelvis har män historiskt sett dominerat ägandet av mark, vilket ger dem en oproportionerligt stor makt över både ekonomiska och politiska beslut.
De positiva trenderna – såsom en liten årlig ökning av kvinnors andel som registrerade huvudmän och företagare – visar på att förändring är möjlig. Men den långsamma takten kräver krafttag och samarbete mellan politik, näringsliv och civilsamhälle.

Vikten av ett förändrat synsätt

Rapporten understryker att ett mer jämställt ägande inte enbart är en fråga om rättvisa utan också om att frigöra potentialen hos hela befolkningen. Genom att erbjuda ekonomiskt oberoende kan kvinnor bättre ta plats i beslutsfattande roller, vilket i sin tur stärker innovationen och bidrar till en mer hållbar ekonomisk utveckling. Även om statistiken visar på en viss framsteg, är det uppenbart att en omställning av de strukturella förutsättningarna är nödvändig för att på riktigt utjämna klyftorna.

Att agera tillsammans för en bättre framtid

Ownershift lyfter fram att det är dags att agera. Utmaningen ligger inte enbart i att förändra individuella beteenden, utan också i att omforma de institutionella och ekonomiska strukturer som bidrar till ojämlikt ägande. Genom att skapa incitament för jämställda investeringar, främja utbildning i ägarskap och stärka kvinnors nätverk kan vi tillsammans påbörja en resa mot en framtid där både kvinnor och män äger lika mycket.

Vill du läsa hela rapporten och ta del av detaljerade analyser samt konkreta handlingsförslag? Läs hela rapporten här.

Dela den här artikeln:

Facebook
Twitter
Pinterest

Ta del av fler intressanta artiklar...

En bild som visar riktning med olika destinationer där det står "misslyckas för att lyckas"

Mod att våga – och att misslyckas på vägen

Många kvinnors drömmar stannar vid en tanke – inte för att idén saknar potential, utan på grund av tvivel. Men modet att våga, att misslyckas och att resa sig igen är nyckeln. HerUnity finns för att st��tta dig på vägen. Våga ta steget – ditt mod kan inspirera nästa kvinna.

Läs mer